Vuoden 2020 soveltuvuuskoe

Perusopetuksen liikuntapainotteiset yläkoulut ja urheiluyläkoulut

Soveltuvuuskokeet 2020

Huom! Tätä vuoden 2020 soveltuvuuskokeen versiota käyttävät haussaan vain Pori ja Nurmijärvi syksyllä 2020.

Yleisinfo

Soveltuvuuskokeiden yleisinfo 2020

Liikkumistaidot

TESTI: Sivuttaissiirtyminen, maksimi 4 p.

Testillä mitataan yleiskoordinaatiota, dynaamista liikkuvuutta ja rytmitajua

Testiohjeet: Ensimmäinen suorituspiste tulee, kun vasemmalta siirretty levy koskettaa lattiaa testattavan oikealla puolella (tai oikealta siirretty levy koskettaa lattiaa testattavan vasemmalla puolella). Toinen suorituspiste saadaan, kun testattava on siirtänyt molemmat jalkansa siirtämälleen levylle. Suorituksia toistetaan mahdollisimman monta 20 sekunnin ajan suuntaansa. Testattava saa päättää, kumpaan suuntaan hän aloittaa testin. Toinen suoritus tehdään siis vastakkaiseen suuntaan kuin ensimmäisen suoritus. Molempiin suuntiin tehdyt tulokset lasketaan yhteen.

Siirtymislevyt: kaksi puulevyä (25 x 25 x 2 cm), joiden nurkkiin on ruuvattu kuminen ovistoppari (korkeus 3,7 cm).

TESTI: Tähtirata, maksimi 4 p.

Testillä mitataan huolellisuutta ja ketteryysominaisuuksia

Testiohjeet: Keskellä on ämpäri, jossa on 6 tennispalloa. Pallot siirretään yksitellen 5 m päässä oleviin kartioihin. Kartiot ovat laitettu tähtimuotoon, noin 5 m päähän toisistaan. Testattava voi suorittaa radan haluamassaan järjestyksessä.

Kestävyys

TESTI: 20 m viivajuoksu (MOVE piip-testi), maksimi 8 p.

Testillä mitataan kestävyyttä ja liikkumistaitoja sekä arvioidaan epäsuorasti oppilaan maksimaalista hapenottokykyä.

Testiohje: Testissä juostaan uupumukseen saakka 20 metrin matkaa edestakaisin kiihtyvällä nopeudella nauhalta kuuluvan merkkiäänen tahtiin. Kääntyessä vähintään toinen jalka ylittää kääntymisviivan tai ainakin koskettaa viivaa.

Viivajuoksun ääninauha: lataa tiedosto

Voimakestävyys

TESTI: LEUANVETO (pojat, tytöt), maksimi 2 p.

Testillä mitataan yläraajojen kestovoimaominaisuuksia

Testiohje: Riiputaan rekissä vasta tai myötäotteella, jalat suorana, kädet suorana, koukistetaan käsiä, kunnes leuka on rekin yläpuolella, lasketaan kädet suoriksi ja liike toistetaan yhtäjaksoisesti valvojan merkistä (ei yli 3 s taukoa). Testitulos on puhtaasti suoritettujen toistojen määrä. Virheitä ovat voimakas vartalon heilunta ja nykiminen, epäsymmetrinen käsien liike sekä voimakas taivuttaminen lantiosta (yli 45 astetta).

Mikäli testattava ei saa tulosta leuanvetotestistä, suoritetaan staattinen riipunta 90 asteen käsikulmalla. Pisteitä voi saada 5 s, 10 s ja 15 s ylittäväistä suorituksista.

TESTI: ETUNOJAPUNNERRUS, maksimi 3 p.

Testillä mitataan ylä- ja keskivartalon kestovoimaominaisuuksia

Testiohje: päinmakuu, peukalot hartioiden leveydellä ja tasolla, muut sormet eteenpäin ja jalat yhdessä, ojennetaan käsivarret vartalon pysyessä suorana. Laskeudutaan alas siten, että kädet ovat 90 asteen kulmassa, nenä koskee voimistelumattoa, punnerrus suoritettaan merkistä 5 s välein

Etunojapunnerrustestin ääninauha lataa tiedosto

TESTI: VAUHDITON 5-LOIKKA, maksimi 3 p.

Testillä mitataan kimmoisuus-, voima- ja nopeusominaisuuksia sekä kokonaiskoordinaatiokykyä ja rytmikykyä

Testiohje: Suoritetaan viisi vuoroloikkaa. Ensimmäinen ponnistus on tasajalkaponnistus (loikka, jossa molemmat jalat irtoavat maasta yhtä aikaa) ja viimeisestä loikasta tullaan alas tasajalkaa. Vauhditon 5-loikka suoritetaan liikuntasalin lattialla urheilujalkineet jalassa

Tasapainotaidot

TESTI: Voimistelusarja 1, maksimi 3 p.

Voimistelusarjoilla mitataan kehonhallintaominaisuuksia ja dynaamista liikkuvuutta

Testiohje: Testattava suorittaa perusseisonta-asennosta kuperkeikan eteenpäin nousemalla perusasentoon. Tämän jälkeen testattava tekee kuperkeikan taaksepäin perusasentoon. Perusasennosta testattava suorittaa 360 asteen hypyt paikaltaan molempiin suuntiin laskeutuen tasapainoisesti kahdelle jalalle. Voimistelusarja tehdään voimistelumatolla ilman kenkiä.

TESTI: Voimistelusarja 2, maksimi 3 p.

Voimistelusarjoilla mitataan kehonhallintaominaisuuksia ja dynaamista liikkuvuutta

Testiohje: Testattava suorittaa kärrynpyörän ja ottaa väliaskeleen ja tekee toinen kylki edellä kärrynpyörän. Tämän jälkeen testattava tekee vaakaliikkeen jalat mahdollisimman suorana ja linjassa. Vaakaa pidetään 5 s molemmilla jaloilla.

TESTI: Käsilläseisonta seinää vasten (kasvot seinää päin), maksimi 2 p.

Testillä mitataan kehonhallintaominaisuuksia ja dynaamista liikkuvuutta

Testiohje: Testi tehdään kaksivaiheisena. Ensimmäisessä vaiheessa viedään jalat seinää vasten ylös niin, että jalat ja ylävartalo ovat keskenään laajassa L – kulmassa (kädet n. 0,5 – 1 m päästä seinästä. Ranteet, hartia ja pakara muodostavat ylävartalon suoran linjan. Kun ensimmäinen vaihe onnistuu voidaan testata vaihetta kaksi, jossa jalat viedään seinää vasten ylös, niin että jalat ovat loppu asennossa yhdessä, vatsa ja nenä hieman irti seinästä (voi olla myös kiinni). Tavoitteena mahdollisimman suora vartalolinja.

Liikkuvuus

TESTI: Alaselän ojennus täysistunnassa, maksimi 2 p.

Testillä mitataan alaselän ja lonkan alueen nivelien liikelaajuutta. Se mittaa myös alaselän, lonkan ja takareisien alueen lihasten ja niitä ympäröivien kudosten venyvyyttä.

Testiohje: Testattava istuu lattialle mahdollisimman hyvään täysistuntaan. Jalat ovat suorassa (polvet) ja lonkat koukistuneena 90 asteeseen sekä alaselkä suorana. Molemmat kädet ovat rennosti jalkojen päällä. Ohjeena jalat pitkänä ja pää mahdollisimman korkealla.

TESTI: tempausvala kepillä rintamasuunta seinää vasten, maksimi 3 p.

Testillä arvioidaan yleisliikkuvuutta ja tasapainoa.

Testiohje: Testattava seisoo hyvässä ryhdissä keppi suorilla käsillä tempausasennossa päänpäällä (90 asteen oteleveys). Varpaat 10 cm etäisyydellä seinästä, noin oman jalkaterän levyinen haara-asento. Suoritetaan syväkyykky kädet tempausasennossa pitäen, ilman kenkiä.

TESTI: Nousu siltaan maasta, maksimi 3 p.

Testillä mitataan selän ja olkapäiden liikelaajuutta sekä kehon hallintaa

Testiohje: Testattava nostaa itsensä selinmakuulta korkeaan tasakaariseen siltaan.

Välineen käsittelytaidot

TESTI: Heitto-kiinniottoyhdistelmä, maksimi 8 p.

Testillä mitataan välineen käsittelytaitoja, havaintomotorisia taitoja ja yläraajojen voimaa.

Testiohje: Heittosuoritus suoritetaan vastakkainen jalka edessä yläkautta tennispallolla. Pallo heitetään yhdellä kädellä ilman vauhtia 45 s. ajan seinään teipillä merkattuun heittoalueeseen ja otetaan kiinni yhden pompun jälkeen. Noin 10 s tauon jälkeen vaihdetaan heittokättä. Suorittajalla on käytössään 4 tennispalloa. Suorituspaikan heittoetäisyys seinästä 8 m, heittopaikka merkattu teipillä lattiaan. Kohdeneliö eli osuma-alue on teipattu seinään (1,5 m x 1,5 m, alareuna 90 cm lattiasta).

Pisteytys

Pisteytystaulukot 2020: Pistetaulukot

Lisätietoja

Lisätietoja oppilaille:

Tarkempia tietoja soveltuvuuskokeista saat suoraan koulusta.

Lisätiedot ja materiaalit koulujen rehtoreille ja opettajille:

Kehittämispäällikkö, yläkoulut, Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia, Jari Savolainen,
jari.savolainen@urhea.fi, p. 040 530 7679

Asiantuntija, Suomen Olympiakomitea, Laura Tast laura.tast@olympiakomitea.fi, p. 050 554 8040

Yläkoulutoiminnan tiedot Suomen Olympiakomitean sivuilla https://www.olympiakomitea.fi/huippu-urheilu/urheiluakatemiaohjelma/ylakoulutoiminta/